DOLAR 38,1137 0.18%
EURO 42,0543 -0.85%
ALTIN 3.709,46-2,27
BITCOIN 31519550.48197%
Elazığ
13°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Çölyak Hastalığı İçin Hangi Oranda Engelli Raporu Verilir?

Çölyak Hastalığı İçin Hangi Oranda Engelli Raporu Verilir?

çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir, çölyak hastalığı için hangi doktora gidilir, çölyak hastalığı engel oranı, çölyak hastalığı engel oranı tablosu tüm detayları ile yazımızın devamında.

ABONE OL
Nisan 4, 2025 16:37
Çölyak Hastalığı İçin Hangi Oranda Engelli Raporu Verilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çölyak hastalığı sindirim sistemi, özellikle de ince bağırsakları etkiler. Genetik olarak yatkın çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Semptomlar genellikle glüten içeren gıdaların yenmesi ile tetiklenir.

Çölyak hastalığı nedir?

Çölyak hastalığı, hastaların ince bağırsakta tahrişe (iltihaba) sahip olduğu ve besinlerden besinleri emmede zorluğa neden olduğu kronik (uzun süreli) bir sindirim hastalığıdır.

Hasta, glüten içeren yiyecekleri yemeye başladığında bağırsakta iltihaplanma ortaya çıkar. Glüten buğday, arpa, çavdar ve ilgili tahıllarda bulunan belirli protein türlerine verilen isimdir.

Glüten Nedir?

Gluten, bitki bazlı bir protein türüdür. Buğday, çavdar ve arpada bulunur ve ekmek hamuruna pişirme özelliklerini verir. Kek, ekmek, makarna, kahvaltılık gevrekler, soslar, bira (arpadan yapılır) ve hazır yemekler glüten içerebilir.

Glütensiz diyete uymazsanız ne olur?

Glutensiz diyete uymayan çölyaklı hastalar genellikle karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishal gibi semptomlardan şikayet etmeye devam eder. Ek olarak, bu hastalar ince bağırsak ve yemek borusu kanseri gibi komplikasyonları geliştirme ve iltihaplanma nedeniyle bağırsakta daralma riski altındadır.

Glütensiz diyete ne kadar süre devam etmeliyim?

Çölyak tanısı konulduktan sonra, bu bireylerin hayatlarının geri kalanında glütensiz beslenmeye devam etmeleri gerekir. Bu ilk başta zor olsa da, hastalar genellikle zamanla oldukça iyi uyum sağlar. Diyetisyenler diyet geçişinde yardımcı olacaktır.

Çölyak hastalığı kimleri etkiler?

Bebeklerde ve çocuklarda çölyak olabilir, ancak hastalık daha sık yetişkinlikte teşhis edilir ve insanlara yetmişli veya seksenli yaşlarda bile teşhis konulabilir.

Kadın hastaların çölyak tanısı alma olasılığı erkek hastalara göre daha fazladır. Tip 1 diyabet, tiroid bozuklukları veya çölyak hastası akrabaları olan bireyler, çölyak geliştirme riski daha yüksektir.

Çölyak Hastalığı belirtileri nelerdir?

Çölyaklı hastaların semptomları veya belirtileri oldukça değişkendir. Bazı insanlar birkaç semptomla hafif inflamasyona sahiptir. Oldukça iyi hissedebilseler de, bağırsak astarında hala hasar meydana gelir.

Diğer insanlar daha şiddetli iltihaplanmaya sahiptir ve bu da onları doktorlarını ziyaret etmelerine neden olacak kadar şiddetli semptomlara neden olur. Bazen, ince bağırsakları ciddi şekilde iltihaplanmış olsa bile, bireylerin hiçbir semptomu olmaz.

Genel olarak yaygın belirtiler şu şekildedir;

  1. Karın ağrısı
  2. Şişkinlik ve gaz
  3. İshal
  4. Yüzebilen veya çok kötü kokan tabureler
  5. Kilo kaybı
  6. Çocuklarda zayıf büyüme veya kilo kaybı
  7. Anemi (düşük kan sayımı)

Diğer belirtiler şunlardır;

  1. Halsizlik
  2. Tükenmişlik
  3. Düşük vitamin seviyeleri
  4. Kemik ve eklem ağrıları
  5. Osteoporoz (kemik incelmesi)
  6. Deri döküntüleri
  7. Nörolojik bozukluklar

Çölyak olan bir kişide yukarıdaki belirtilerden çeşitli olabilir ve çölyak hastası olan farklı kişilerde tamamen farklı belirtiler olabilir.

Çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz çölyak hastalığının mümkün olduğunu düşündüğünde kan testi ve endoskopi isteyebilir, fakat çok olası olmadığını düşündüğün de, kan testleri yapılır. Kan testleri normal ise, diğer testler nadiren gereklidir.

Çölyak için bir kan testi mevcuttur, ancak herhangi bir test gibi %100 doğru değildir. Bu test, bağışıklık sisteminin glütene tepkisini değerlendirir.

Bazen doktor, semptomların çölyak veya benzeri başka bir hastalıktan kaynaklandığından şiddetle şüphelenir ve endoskopi ve biyopsi (ince bağırsak dokusunun örneklenmesi) talep eder. Genetik testler dışında çölyak hastalığı için tüm testler hasta gluten içeren normal bir diyetteyken yapılır.

Çölyak hastalığı için hangi doktora gidilir?

Glutene karşı tepkisi olan ve çölyak hastalığından şüphelen kişilerin hastanelerin gastroenteroloji bölümünü ziyaret etmelidir.

Çölyak hastalığı engel oranı

Çölyak hastalığı engellilik değerlendirme cetveline göre üst sindirim sistemi tablosu dikkate alınır.

Çölyak hastalığında, hastanın yaşam zorluğu, işlev kaybı, kilo ve boy gibi tüm etkenler göz önüne alınarak değerlendirilir.

Engellilik değerlendirme tablosuna göre üst sindirim sistemi engel oranı tablosu şu şekildedir;

Çölyak hastalığı engel oranı tablosu (Üst sindirim sistemi)

Üst sindirim kanalı kalıcı bozukluklarının sınıflandırma kriterleri.

Sınıf 1      Sınıf 2     Sınıf 3     Sınıf 4
Engel Oranı  % 10 Engel Oranı % 25 Engel Oranı % 50 Engel Oranı % 75
Üst sindirim kanalına ait semptom ve bulgular veya anatomik kayıp ya da değişim ve Sürekli tedavinin gerek olmaması ve İstenilen düzeyde kiloyu sürdürebilme veya Operasyon sonrası sekel olmaması. Üst sindirim kanalına ait semptom ve bulgular veya anatomik kayıp ya da değişim ve Semptom ve işaretlerin kontrolünde uygun diyet kısıtlaması ve ilaç tedavisi gerektirmesi veya nütrisyonel yetmezlik ve ideal  kilonun en fazla  %10 altında olma. Üst sindirim kanalına ait semptom ve bulgular veya anatomik kayıp ya da değişim ve Uygun diyet kısıtlaması ve ilaç tedavisi ile tamamen düzelmeyen semptom, işaret ve beslenme durumu veya Üst sindirim kanalı rahatsızlığı nedeniyle ideal  kilonun %10-20 altında olma. Üst sindirim kanalına ait semptom ve bulgular veya anatomik kayıp ya da değişim ve Tedaviyle kontrol altına alınamayan semptomlar veya Üst sindirim kanalı Rahatsızlığı nedeniyle İdeal kilonun >%20 altında olma.

Çölyak hastalığı hakkında merak edilenler

Çölyaklı hastalarının, hastalığı hakkında merak ettiği bazı sorular şu şekildedir;

Çölyak hastalığı nasıl takip edilmelidir?

Yıllık takip, çölyak aktivitesini takip etmek için bir kan testi içermelidir. Devam eden veya tekrarlayan semptomları olan hastaların yeniden incelenmesi gerekir. Bazı uzmanlar, semptomlar gitmiş olsa bile iyileşmenin gerçekleştiğinden emin olmak için inceleme yapacaktır.

Çölyak hastalığının tedavisi var mı?

Çölyak hastalığı tedavi edilemez. Ömür boyu glütensiz bir diyet uygularsanız semptomlarınız ortadan kalkacak ve bağırsaklardaki villuslar iyileşecektir. Buğday, arpa, çavdar ve muhtemelen yulaf içeren yiyecekleri yemeyin, içecek içmemeye özen gösterilmelidir.

Çölyak kansere dönüşür mü?

Araştırmalara göre çölyak sindirim sisteminde bulunan lenfatik sistemde kanser ve tümör görülme oranının sıklığının yükseldiği şeklinde bildirilmiştir.

Çölyak ilacı bulundu mu?

Çölyak hastalığını önlemek için herhangi bir ilaç ile tedavisi yoktur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.